Aankoopmakelaar
Een huis kopen met de aankoopmakelaarEen huis kopen in Borger of omgeving
Een woning kopen is niet iets dat je dagelijks doet. En je staat voor de keuze: alles zelf doen of een aankoopmakelaar inschakelen? Het is slim ons als aankoopmakelaar in te schakelen.
Met je eigen aankoopmakelaar lukt het vaak wél om het huis te kopen. Onze NVM-aankoopmakelaar kent de markt, kan je uitstekend adviseren over een passende en onderbouwde bieding en neemt je veel (uitzoek)werk uit handen.
Kies voor zekerheid met de aankoopmakelaar
Als je ons als aankoopmakelaar inschakelt kies je voor zekerheid. Wij begeleiden je tijdens het hele aankoopproces, dat is van bezichtiging tot en met de overdracht bij de notaris.
Een belangrijk onderdeel in het aankoopproces is het in kaart brengen van alle aspecten van de woning, denk daarbij aan juridische zaken (bijvoorbeeld een recht van overweg) en aanwezigheid van bijvoorbeeld asbest. We adviseren je over de courantheid, omgevingsfactoren en eventuele juridische haken en ogen. En natuurlijk adviseren we je over wat een passende bieding is.
De aankoopmakelaar komt alleen voor jouw belangen op als koper
Wat is het verschil tussen een verkoopmakelaar en een aankoopmakelaar? Een verkoopmakelaar behartigt uitsluitend de belangen van de verkoper. De aankoopmakelaar komt alleen voor de belangen van de koper op.
Met je eigen aankoopmakelaar kom je beslagen ten ijs: je neemt je eigen deskundige mee die het hoofd koel houdt als het spannend wordt en alleen voor jouw belang als koper opkomt!
Heb je een leuk huis gezien in Borger of omgeving? Schakel ons in als aankoopmakelaar. Met je eigen aankoopmakelaar voel je je straks écht thuis!
Veel gestelde vragen
Hieronder vind je veel gestelde vragen over het inschakelen van een aankoopmakelaar bij de aankoop van een woning.
Wanneer ben ik in onderhandeling?
U bent pas in onderhandeling met de verkopende partij als deze reageert op uw bod door:
a) Een tegenbod te doen.
b) Expliciet te melden dat jullie in onderhandeling zijn.
U bent dus nog niet in onderhandeling als de verkopende makelaar zegt dat hij uw bod met de verkoper zal bespreken.
Wanneer ik de vraagprijs bied, moet de verkoper de woning dan aan mij verkopen?
Nee, de verkoper is niet verplicht de woning dan aan u te verkopen. De Hoge Raad heeft bepaald dat de vraagprijs gezien moet worden als een uitnodiging tot het doen van een bod. Ook als u de vraagprijs biedt, kan de verkoper dus beslissen of hij uw bod wel of niet aanvaardt, of (via zijn makelaar) een tegenbod doet.
Kan de verkoper de vraagprijs van een woning tijdens de onderhandeling verhogen?
Ja, de verkoper kan besluiten de vraagprijs te verhogen of te verlagen. Daarnaast heeft u als potentiële koper ook het recht tijdens de onderhandelingen uw bod te verlagen. Zodra de verkopende partij een tegenbod doet, vervalt namelijk uw eerdere bod.
Mag een makelaar van de NVM tijdens de onderhandeling het systeem van verkoop wijzigen?
Ja, dat mag. Soms zijn er zo veel belangstellenden die de vraagprijs bieden of benaderen, dat het moeilijk te bepalen is wie de beste koper is. Op dat moment kan de verkoper – op advies van zijn makelaar – besluiten de biedingsprocedure te wijzigen in bijvoorbeeld een inschrijvingsprocedure.
In deze procedure krijgen alle bieders een gelijke kans om een bod uit te brengen. De makelaar dient uiteraard eerst eventueel eerder gedane toezeggingen of afspraken na te komen, voordat de procedure veranderd wordt.
Mag een NVM-makelaar een onrealistisch hoge prijs vragen voor een woning?
De verkoper bepaalt in overleg met zijn NVM-makelaar welke prijs realistisch is voor de woning. De koper kan onderhandelen over de prijs, maar de verkoper beslist.
Wat is een optie?
a) In juridische zin geeft een optie een partij (in dit geval de koper) de keuze om door een eenzijdige verklaring een koopovereenkomst met een andere partij (de verkoper) te sluiten. Beide partijen zijn het dan eens over de voorwaarden van de koop, maar de koper krijgt bijvoorbeeld nog een week bedenktijd. Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning is zo’n optie gebruikelijk. Bij de aankoop van een bestaande woning niet.
b) Bij de aankoop van bestaande woningen wordt het begrip ‘optie’ eigenlijk ten onrechte gebruikt. ‘Optie’ heeft dan de betekenis van bepaalde afspraken die een verkopende NVM-makelaar maakt met een geïnteresseerde koper tijdens het onderhandelingsproces. Bijvoorbeeld de toezegging dat de koper een paar dagen bedenktijd krijgt voor het uitbrengen van een bod. De koper kan deze tijd gebruiken om beter inzicht te krijgen in zijn financiering of de gebruiksmogelijkheden van de woning.
De NVM-makelaar zal in deze periode bij andere geïnteresseerde partijen aangeven, dat op de woning een optie rust. Een optie kunt u niet eisen. De verkoper beslist in overleg met de NVM-makelaar of dergelijke opties worden gegeven.
Moet de makelaar met mij als eerste in onderhandeling als ik de eerste ben die een afspraak maakt voor een bezichtiging? Of als ik als eerste een bod uitbreng?
Nee, dit hoeft niet. De verkoper bepaalt samen met de verkopende makelaar met wie hij in onderhandeling gaat. Vraag als koper de verkopende makelaar van te voren naar de verkoopprocedure die gehanteerd wordt om teleurstelling te voorkomen.
Hoe komt de koop tot stand?
Ontbindende voorwaarden zijn een belangrijk aandachtspunt. Als u deze opgenomen wilt hebben in de koopovereenkomst, dan moet u dit meenemen in de onderhandelingen. Als koper krijgt u niet automatisch een ontbindende voorwaarde. Koper en verkoper moeten het eens zijn over aanvullende afspraken en ontbindende voorwaarden voordat de koopovereenkomst wordt opgemaakt.
Voorbeelden van ontbindende voorwaarden zijn:
- Financieringsvoorbehoud.
- Geen huisvestingsvergunning.
- Negatieve uitkomst van een bouwkundige keuring.
- Het niet verkrijgen van Nationale Hypotheekgarantie.
- NVM No-Risk clausule.
De koop komt pas tot stand op het moment dat de koopovereenkomst door beide partijen is ondertekend. Dit vloeit voort uit de Wet Koop onroerende zaak en heet het schriftelijkheidsvereiste. Een mondelinge of per e-mail bevestigde afspraak is dus niet voldoende.
Zodra de verkoper en de koper de koopovereenkomst hebben ondertekend en de koper (en eventueel de notaris) een afschrift van de overeenkomst heeft ontvangen, treedt voor de particuliere koper de wettelijke bedenktijd in werking (zie vraag 11). Binnen deze tijd kunt u als koper alsnog afzien van de koop. Na deze tijd is de koop definitief rond, tenzij de ontbindende voorwaarden van toepassing zijn.
Wat houdt de drie dagen bedenktijd voor de koper precies in?
De wettelijk vastgestelde drie dagen bedenktijd houdt in dat u als koper zonder opgaaf van redenen de koop kunt ontbinden. De bedenktijd van drie dagen gaat in zodra een kopie van de getekende koopovereenkomst aan de koper ter hand is gesteld. De bedenktijd kan langer duren dan drie dagen als deze eindigt op een zaterdag, zondag of algemeen erkende feestdag. Hiervoor zijn regels opgesteld. De NVM-makelaar kan precies aangeven tot wanneer de bedenktijd loopt.
Wat is de NVM No-Risk clausule?
De NVM No-Risk clausule is een ontbindende voorwaarde. Deze voorwaarde voorkomt dat de koper met dubbele lasten komt te zitten.
De koper kan de koop ontbinden als de verkoop van zijn huidige woning onverwacht langer duurt. De verkoper dient uiteraard eerst akkoord te gaan met deze ontbindende voorwaarde in de koopovereenkomst. Tijdens de looptijd van de NVM No-Risk clausule doet de koper al het mogelijke om zijn huis te verkopen. De verkoper gaat gedurende die tijd door met de verkoop van het reeds verkochte huis.
Vindt de verkoper een andere koper, die onder gelijke voorwaarden het huis wil kopen, zonder de No Risk clausule, dan krijgt de eerste koper bedenktijd om de koop definitief te maken óf om af te zien van de koopovereenkomst. In het laatste geval verkoopt de verkoper vervolgens het huis aan de tweede koper.
Mag ik als koper advies van de verkopende makelaar verwachten?
De verkopende makelaar vertegenwoordigt de belangen van de verkoper. Hij zal de verkoper adviseren tijdens het verkoopproces. De verkopende makelaar kan en mag daarom niet tegelijkertijd uw belangen behartigen. Als u dus begeleiding en advies wilt tijdens het aankoopproces, dan is het verstandig zelf een aankopende NVM-makelaar in te schakelen.
Daarom kies je voor Oosterom
Specialist in de regio
Deskundig en ervaren
Groot en breed netwerk
Realistische kijk op verkopen
Persoonlijke aanpak
Gratis waardebepaling
Wat klanten van ons vinden
Onze gemiddelde beoordeling op Funda: 9,4
Verkoper van Mr. Harm Smeengeweg 5 d
Beoordeling: 9
...Aankoper van Verlengde Scholtenskanaal WZ 52 te Emmer-Compascuum
Beoordeling: 10
...Aankoper van Weerdingerweg 18
Beoordeling: 9,5
...Verkoper van Slenerweg 57
Beoordeling: 8
...Verkoper van Vuistbijl 12
Beoordeling: 10
...Verkoper van Buinerweg 8-125
Beoordeling: 9
...Verkoper van Nieuwe Statenzijl 11
Beoordeling: 10
...Aankoper van Keesomweg 4
Beoordeling: 10
...Verkoper van Beatrixstraat 15
Beoordeling: 9,5
...Verkoper van De Hilde 44
Beoordeling: 9
...Verkoper van Kamperfoeliestraat 31
Beoordeling: 9,5
...Verkoper van Holtenweg 1
Beoordeling: 9
...