Drieborg - Nieuwe Statenzijl 11

Status: Verkocht

€ 335.000,- k.k.

Terug naar overzicht

Deel deze woning op:

Overzicht

Er staan welgeteld zes huizen in Nij Stoatenziel, waar vanaf 1876 de Westerwoldse Aa in de Dollard stroomt via een spuisluis. Als je over de sluis loopt, sta je in naburig Duitsland. In 1907 werd een schutsluis bijgebouwd, die vanuit Groningen doorvaart mogelijk maakte naar de Dollard en Waddenzee. Het sluizencomplex is in 1990 vernieuwd met de dijken op Delta hoogte. Aan de ‘zoute zijde’ van de sluizen leidt een steiger boven het slik en tussen het hoge riet naar de Kiekkaaste, de enige ...

Straat en Huisnummer: Nieuwe Statenzijl 11
Plaats: Drieborg
Postcode: 9688 TN
Woningtype: Vrijstaande woning
Status Verkocht
€ 335.000,- k.k.
Download brochure

Drieborg - Nieuwe Statenzijl 11

Er staan welgeteld zes huizen in Nij Stoatenziel, waar vanaf 1876 de Westerwoldse Aa in de Dollard stroomt via een spuisluis. Als je over de sluis loopt, sta je in naburig Duitsland. In 1907 werd een schutsluis bijgebouwd, die vanuit Groningen doorvaart mogelijk maakte naar de Dollard en Waddenzee. Het sluizencomplex is in 1990 vernieuwd met de dijken op Delta hoogte. Aan de ‘zoute zijde’ van de sluizen leidt een steiger boven het slik en tussen het hoge riet naar de Kiekkaaste, de enige buitendijkse vogelkijkkast van Nederland.

Het is 7,8 km per auto naar de dichtstbijzijnde 'grote' supermarkt in Bad Nieuweschans. De route per auto gaat door Drijbörg (Drieborg), het kortere alternatief is om de sluis over te steken en over Duits grondgebied naar Bad Nieuweschans te lopen of fietsen.

De vrijstaande woning werd omstreeks 1930 gebouwd en omstreeks 1992 met een aanbouw sterk vergroot. Dit kavel heeft een kadastraal oppervlak van 1.257 m². Naast de woning staat een dubbele garage van beton, aan de buitenkant met hout bekleed. Achteraan de garage is een gastenverblijf toegevoegd, met eigen keuken, douche en toilet. Dit naastgelegen kavel meet nog eens 400 m² kadastraal, waarmee de kavel (Beerta A 603 en A 766) in totaal 1.657 m² groot is.

De laatste bewoners waren een stel waarvan de man door ziekte zeer voortijdig overleed in 2006 en diens weduwe niet lang nog energie had om het onderhoud goed bij te houden. Daarom is er medio 2023 niet alleen schilderwerk, maar ook wel wat houtwerk te doen. Bovendien beweegt de bodem onder Nieuwe Statenzijl als gevolg van droogteperioden, wat een aantal scheuren in muren tot gevolg heeft gehad. Het platte dak is in 2021 onder garantie voorzien van nieuwe bitumen en de garantie loopt nog tot medio 2026. Wie het achterstallige werk doorziet, heeft ook oog voor de pluspunten:

De inrichting was door deze eigenaars omstreeks 2002 grondig veranderd met mooie materialen. Er is dubbel glas alom, waarvan enkele elementen aan vervanging toe zijn. De riante badkamer is evenals de woonkeuken rondom met getrommeld marmer tegelwerk veredeld. De vloer in de woonkamer is gemaakt in massief eiken; de meeste overige vloeren zijn van gebeitst grenen. De bijkeuken en de entree aan de Oostgevel hebben eenvoudig gelakt plaatmateriaal als vloer. In de twee slaapkamers op de eerste verdieping ligt hardhout strokenparket.

De weduwe werd slecht ter been en liet bij de wenteltrap in de aanbouw een traplift installeren; zo is de hele woning nu ook bereikbaar voor moeilijk lopende gasten. De keuken is heel gerieflijk met een enorm AGA fornuis dat de woonkeuken in de winter ook verwarmt. Voor wie dat fornuis wil behouden, maar ook energie besparen, is een optie om dit fornuis om te bouwen naar elektrische energie. De woning wordt verder verwarmd door een gasgestookte HR combiketel die ook warm water aan de badkamer en keuken levert.

De indeling van de oorspronkelijke woning (zonder aanbouw) is op de begane grond opmerkelijk: een kleine hal achter de voordeur in de Oostgevel, met aansluitend een knusse ruimte die aanvankelijk als bedstee- en later als bibliotheek werd gebruikt. De eikenhouten vloer in de klassieke woonkamer gaat onder een gordijn door in de marmeren vloer én muren van de badkamer, met zitbad (voorheen ligbad) en douche.

De bijkeuken is vergroot door de trap naar de eerste verdieping te verwijderen. Door een trap terug te plaatsen wordt het gebruik van de slaapkamers flexibeler. Zoals de bewoners het wilden, is de eerste verdieping nu bereikbaar via de wenteltrap in het later aangebouwde deel.

Deze moderne aanbouw geeft een weelderig ruime tuinkamer met houtkacheltje en volledig glazen pui waar de zon zich nog tot ver in de avond laat zien. Op de eerste verdieping van die aanbouw is een zeer ruim kantoor met evenveel licht. Op zomerse dagen is de zonwering dan geen luxe; in het koudere seizoen levert de zon veel gratis comfort door die glazen Westgevel.

Deze woning is bestemd voor wie rust en ruimte zoekt, nabij de Dollard en Waddenzee. Elke avond even naar de Kiekkaaste wandelen is 3.333 stappen (x 60 cm) heen en terug. Uitkijken over de Dollard, zeker veel vogels zien op het slik, en soms een zeehond.

Verkoper heeft de woning niet zelf bewoond en is derhalve niet op de hoogte van gebreken. Er is geen vragenlijst over de woning. In de koopovereenkomst wordt een 'as is, where is' clausule opgenomen. Dat houdt in dat u de woning koopt zoals deze er staat, inclusief alle zichtbare en onzichtbare gebreken.

Straat en Huisnummer: Nieuwe Statenzijl 11
Plaats: Drieborg
Postcode: 9688 TN
Woningtype: Vrijstaande woning
Status: Verkocht
Vraagprijs: € 335.000,- k.k.
Aanvaarding: In overleg
Inhoud: 770 m3
Bouwjaar: 1930
Aantal kamers: 5
Aantal slaapkamers: 4
Woonoppervlakte: 175 m2
Perceeloppervlakte: 1.657 m2
Type tuin: Tuin rondom, Zonneterras
Verwarming: CV ketel
Warm water: CV ketel
Type dak: Zadeldak
Isolatie: Dubbelglas

Klik op een plattegrond om deze te vergroten